Halászlé: karácsonyi akció

2018. december 09. - MBTBD

halaszle-bogracs-img_4351.jpg

A Magyar Gasztronómiai Egyesület idén is rendelést vesz fel karácsonyi halászlére, ami Érsekcsanádról érkezik Budapestre.

A halászlevet a Rév csárdában főzi Kocsis Ferenc és Tinusz Gábor, december 23-án. Egy bográcsban négy adag fő egyszerre, négy adagos dobozokban lehet megrendelni.

Tovább

A bűvös szakács konyhauniverzuma


cimlap_fullel_bsz.jpg Megjelent a Bűvös Szakács sorozat első kötete

Több mint szakácskönyv. Szórakozató konyha- és kultúrtörténet. Világutazás Párizstól Peruig – Bécs, Thaiföld, San Francisco, Toszkána, az ókori Egyiptom és a középkori Vikingföld érintésével.

Átdolgozott válogatás abból a cikkosorzatból, amely 2003–2011 között jelent meg a Magyar Nemzet hétvégi magazinjában; sokan ettől eredeztetik azt, amit a sajtó „gasztroforradalomnak” nevez. (A receptrész is jelentősen bővült és főzőbarát formába szerkesztve jelenik meg.)

A könyvbemutató hanganyaga ITT.
Megrendelhető online ITT, kapható a Líra és a Libri könyvesboltjaiban.
Telefonos információ: 06 70 370 7494 (MGE)

Ajánlások

Tovább

Ízek utcája 2018 - nem teljesen üres a pohár

 

klark-adam-ter-img_0400.jpgA régi vörös csillagos virágágyás helye

A korábbiaknál több helyen lehetett elfogadható ételt kapni, ami rendkívüli siker a hazai fesztiválok körében. Néhány példa a teljesség igénye nélkül: kiemelkedő a birkapörkölt (több helyen is kapható), szívből ajánlható a lebbencs (slambuc), a káposztaleves, a szaftos gabonás töltike, kicsit szárazkás, de nem elviselhetetlen az aranyszalagos lángos. Hiánycikk viszont a hideg fröccs - egyedül a Clark Ádám téri szabadtéri büfében találtunk Sauska rozéból jót és hideget. Hal nagyon kevés van (pontytöpörtyű, fogas egyben, pisztráng), meglepően élvezhető volt viszont a mics.

Tovább

Kenyérlelke 2018

 

kenyer-img_0072.jpg

Augusztus 20-án ismét kovászoskenyérsütő-verseny, a biopiac területén. A magyar kenyér reneszánszának nyilvános demonstrációja. A belépés ingyenes, az esemény gyermekbarát.

MOM Kulturális központ (1124 Budapest Csörsz utca 18.) 10:00 - 18:00

Ételek és italok:
- a Csalogány26 séfje, Pethő Balázs mustban pácolt sertésoldalast készít zöldségekkel és tárkonykrémes őszibarackot
- Várvizi Péter, a Larus étterem séfje nyári lecsót és currys bárányt kínál
- Huszár Krisztián (Fáma/Zuzu) 60 kg pacalból és 30 db borjúlábból készít körmös pacalt
- pizzafélék Észak-Magyarországról
- bor a Bortársaságtól
- sör a Balkezes sörfőzdétől

Tovább

A nagy vastagkolbász- és szalámiteszt

 

szalamiteszt-tablo-nagy-.jpgFotók: Bakcsy Árpád

A Magyar Gasztronómiai Egyesület a Rézkakasban tartotta idei szalámi- és vastagkolbásztesztjét. Sertésből (vagy döntően sertésből) készült termékeket vakteszteltünk, három kategóriában összesen 44 tételt. Gyártók: "történelmi" márkától családi kisüzemig, széles körben gyűjtött ajánlások alapján.

A három kategória

  • Klasszikus fehér szalámi/paprikamentes vastagkolbász
  • Paprikás szalámi/paprikás vastagkolbász
  • Csabai

Tovább

Hangos újság MGE-adással


etlap-feher-kirakat.jpg

A világegyetem viselt dolgaival foglalkozik Tóth Szabolcs Töhötöm új oldala. Címe: az élet&minden. Műfaja: podcast&blog.

A ma megjelent beszélgetés a Magyar Gasztronómiai Egyesület alapítójával készült: egyfajta történelemóra a rendőrhatósági felügyelet vicces oldalairól és a magyar étkezési kultúra túlrögösített útjairól.

Molnár B. Tamás: csepp a forró serpenyőn

Az előző heti podcast a Magyar Hang lapigazgatójával készült, aki hatvan országban járt a Baptista Szeretetszolgálattal, s akadt helyzet, mikor nem volt világos, hazatér-e még valaha.

Tovább

III. Czifray-versenykurzus – az ötödik forduló pisztrángjai

vegyes-ujabb.jpgFotók: Bakcsy Árpád és Horváth Balázs

Ez volt a III. Czifray-versenykurzus utolsó fordulója.

  • a feladat kiírása ITT
  • a végeredmény ITT
  • az ötödik forduló tojásos-zöldséges tányérjai ITT

Az ételeket két öttagú kóstolózsűri bírálta, a konyhai munkát két zsűritag felügyelte. Az alapanyag az Aranyszalag tanúsító védjegyre javasolt tahitótfalusi pisztráng volt (Royal Pisztráng). A tányérok a tálalás sorrendjében:

Tovább

III. Czifray-versenykurzus – az ötödik forduló zöldségtányérjai

zsuri-img_1126.jpgZsűrizés (Fotó: Bakcsy Árpád)

Ez volt a III. Czifray-versenykurzus utolsó fordulója. A feladat kiírása ITT, a végeredmény ITT látható. A kétféle tányért kétszer öttagú kóstolózsűri bírálta, a konyhai munkát két pályazsűri felügyelte.

A kora nyári zöldségételek aranyszalagos Heppenheimer-tojással és István gazda-féle pácolt-szárított tokaszalonnával készültek. A tányérok a tálalás sorrendjében:

Tovább

III. CZIFRAY – A VÉGEREDMÉNY

vegyes-konyha.jpgFotók: Horváth Balázs (Chef&Pincér)

Kirobbant-e vagy nem?

Sosem kedveltük a gasztroforradalom kifejezést. Azt hittük, ez is egy bóvli leegyszerűsítés. Olyan, amit sajtópropagandisták szoktak fellőni az égbe, hogy ott lebegjen fölöttünk, s vigyázni kell, nehogy a fejünkre zuhanjon.

A minap azonban, a Czifray-kurzus zárófordulóján, június első vasárnapján az derült ki, hogy mindennek ellenére eljött a forradalom, és a maga módján még győzött is. Akkor is, ha országos szinten a vendéglők és képzőhelyek elsöprő többsége még mindig szörnyű.

Tovább