Ízek utcája 2018 - nem teljesen üres a pohár

2018. augusztus 20. - MBTBD

 

klark-adam-ter-img_0400.jpgA régi vörös csillagos virágágyás helye

A korábbiaknál több helyen lehetett elfogadható ételt kapni, ami rendkívüli siker a hazai fesztiválok körében. Néhány példa a teljesség igénye nélkül: kiemelkedő a birkapörkölt (több helyen is kapható), szívből ajánlható a lebbencs (slambuc), a káposztaleves, a szaftos gabonás töltike, kicsit szárazkás, de nem elviselhetetlen az aranyszalagos lángos. Hiánycikk viszont a hideg fröccs - egyedül a Clark Ádám téri szabadtéri büfében találtunk Sauska rozéból jót és hideget. Hal nagyon kevés van (pontytöpörtyű, fogas egyben, pisztráng), meglepően élvezhető volt viszont a mics.

katlan-toni-img_0431.jpg

Hosszú sorok kígyóznak a a Karcagi Birkacsárda – Hagyományörző egyesület standja előtt, ahol régi vaslábosokban készül az étel. Teljesen kiváló a birkapörkölt, igen hamar el is fogy mindennap.

Az őstulok is kimondottan jó: nem szálkás a hús, mégis puha, szaftos és ízes. Sűrű szafttal mérik.

Nagykörösi lebbencs: pirított lebbencstészta külön pirított pörccel és paprikás-lecsós lében készülő krumplikockákkal. Pirult és szaftos. Korrekt étel, kovászos uborkát adnak hozzá.



lebbencs_img_0619.jpg

Betyárlebbencs

Katlan Tóninál nem mindig volt mics, de amikor volt, megkapta a szívből ajánlható jelzést: belül szaftos, kívül pirult, érlelt ízű. Jól illik a klasszikus egyszerű mustár, kapható hozzá savanyú káposzta és krumpli. (Az adag nem olcsó, de hatalmas: hat darabból áll.)

mics-feleadag-img_0633.jpg

Az ország tortája nem a legjobb az országban, de korrekt. A körte lehetne savasabb, a piskótába jöhetne több ropogós elem, a pudingszerű krémek kedvelői jól járnak. Összességében nem élvezhetetlen – talán az eltúlzott reklám teremt túlzott elvárásokat vele szemben.

orszag-tortaja-img_0492.jpg

Szintén korrekt a szilvás szalagos fánk, amit az asszonyok sokan készítenek elő, frissen sütnek, ötösével kínálnak. Érdemes tehát nagy társasággal menni, vagy lealkudni az adagot...

szilvas-fank-img_0629.jpg

Nem mertük még megkóstolni a szittya pitánál vonzóbb kinézetű első magyar lepényes magyar lepényt. Annyi biztos, hogy laktatónak tűnik fel.

lepeny-kolaszos-img_0426.jpg

Nem rossz, de nem is izgalmas a meggyes bor a sor elején, viszont érdekesen fanyar ízű a bodzás kajszibarackbor, akár fröccsnek is. Gyümölcsborkedvelőknek.

bodzas-kajszi-img_0418.jpg

A sajtokkal még várni kell néhány évet vagy évtizedet, amíg a sajt minősége maga lesz mérvadó, s nem az, hogy mivel fűszerezik.

A bejegyzés trackback címe:

https://magyargasztronomiaiegyesulet.blog.hu/api/trackback/id/tr7314215565

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.