III. CZIFRAY – A VÉGEREDMÉNY

2018. június 05. - MBTBD

vegyes-konyha.jpgFotók: Horváth Balázs (Chef&Pincér)

Kirobbant-e vagy nem?

Sosem kedveltük a gasztroforradalom kifejezést. Azt hittük, ez is egy bóvli leegyszerűsítés. Olyan, amit sajtópropagandisták szoktak fellőni az égbe, hogy ott lebegjen fölöttünk, s vigyázni kell, nehogy a fejünkre zuhanjon.

A minap azonban, a Czifray-kurzus zárófordulóján, június első vasárnapján az derült ki, hogy mindennek ellenére eljött a forradalom, és a maga módján még győzött is. Akkor is, ha országos szinten a vendéglők és képzőhelyek elsöprő többsége még mindig szörnyű.

Most – a III. Czifray-versenykurzus ötödik fordulójában – 7-8 olyan tányér jelent meg, amely egy, vagy kettő, vagy akár három csillagot is megér. Mogyorósi Gábor zsűritag egy ízben arra ragadtatta magát, hogy 20-ból 20 pontot adott Garai Ádám zöldségételére. Ilyen a korábbi versenyeinken nem fordult elő, jóllehet a Magyar Gasztronómiai Egyesület 13 év alatt közel 40 versenyt rendezett (Hagyomány és Evolúciót, majd Czifrayt, ahol első körben amatőrök is indulhattak).

De ami ennél is fontosabb: legutóbb már nemcsak néhány kevés kiemelkedő teljesítmény tűnt fel sok „futottakmég-tányérral" az uszályban, hanem éppen fordítva. A minőség teret nyert, az utolsó harmadba kerültek is óriásit fejlődtek.

harom-dobogos.jpgA dobogósok: Garai Ádám, Sipos András, Ruff Dávid (Fotó: Horváth Balázs)

A kétéves versenykurzus bebizonyította, hogy a mainstream ellenében felnőtt egy újabb szakácsgeneráció. Mely generáció tagjai nem nagyszájú PR-profik, hanem egyszerűen „csak” tudnak és szeretnek főzni, kreatívak.

Meglett az eredménye annak, hogy léteznek konyhák, amelyek jó szellemmel, tudással és jóízléssel fertőznek. És hogy voltak olyan versenyek, mint a Hagyomány és Evolúció vagy a Czifray. A Czifray fő célja egyébként éppen az, hogy rendszeresen érdekes kihívásokat tálaljon, amikre a versenyzőknek egyéni válaszokat kell találniuk. Közben a legjobbak állítják a mércét.

Röviden szólva: ha nem is oly gyorsan, mint Budai Fonódón a gyom, de sarjad a vetés.

A III. CZIFRAY (ÖT FORDULÓ) VÉGEREDMÉNYE

  • Garai Ádám (Olimpia) 4571,5 pont
  • Sipos András (Beefbar) 4398 pont
  • Ruff Dávid (Fáma) 4344 pont
  • Kovács Renátó (Fáma) 4322 pont
  • Kovács Antal (Beefbar) 4092 pont
  • Haraszti Zsolt (Alabárdos) 3779,9 pont
  • Farkas József (Fat Mama) 3682 pont
  • Szalisznyó Tibor (Kanpai Izakaya) 3657 pont

A versenyzők és "házi műhelyeik", valamint a zsűritagok, önkéntesek és támogatók tiszteletére hamarosan gálát rendezünk a Czifray-kurzus legjobb ételeivel és aranyszalagos alapanyagokkal. A három dobogós tanulmányi ösztöndíjat, minden résztvevő jutalmat és oklevelet kap.

heppenheimer-dupla.jpgAranyszalagos Heppenheimer-tojás szabadtartású tyúkoktól (Fotó: Bakcsy Árpád)

Az ötödik forduló (zöldség- és haltányér) összesített sorrendje

  • Garai Ádám 801 pont
  • Kovács Antal 785 pont
  • Kovács Renátó 780 pont
  • Sipos András 778 pont
  • Ruff Dávid 771 pont
  • Haraszti Zsolt 729,5 pont
  • Szalisznyó Tibor 674 pont
  • Farkas József 593 pont

pisztrang-img_9428.jpgA tahitótfalusi Royal Pisztráng Kft. halai (Fotó: Horváth Balázs)

 

A koranyári zöldségtányér sorrendje

  • Garai Ádám 433 pont
  • Haraszti Zsolt 382,5 pont
  • Kovács Renátó 379 pont
  • Ruff Dávid 378 pont
  • Kovács Antal 362 pont
  • Sipos András 360 pont
  • Farkas József 340 pont
  • Szalisznyó Tibor 323 pont

istvan-gazda-szalonna-img_9052.jpgMészáros Gábor (István gazda) sózott-szárított tokaszalonnája

A pisztrángos tányér sorrendje

  • Kovács Antal 423 pont
  • Sipos András 418 pont
  • Kovács Renátó 401 pont
  • Ruff Dávid 393 pont
  • Garai Ádám 368 pont
  • Haraszti Zsolt 347 pont
  • Szalisznyó Tibor 351 pont
  • Farkas József 253 pont

A következő posztban a versenytányérok leírása Bakcsy Árpád fotóival.

hal-ruff-elokeszites-img_9513.jpgPisztráng előkészületben (Fotó: Horváth Balázs)

KÖSZÖNJÜK A TÁMOGATÁST

biztosította az ötödik fordulóra

lila-sparga-allo-img_9054.jpgKöröshegyi Béla lila spárgája

A VERSENYKURZUS ÁLLANDÓ TÁMOGATÓI VOLTAK

  • a Szinergia Szakiskola Taverna Tagintézménye, 1133 Budapest, Dráva utca 18-22 – külön köszönet Dávid Sándornak, Kokas Lászlónak, Zaletnyik Mónikának, Kiprich Zsoltnak.
  • Bakcsy Árpád és Pintér Árpád fotográfus
  • köszönjük Horváth Balázs Chef&Pincér-főszerkesztőnek, hogy rendszeresen hírt adott a versenyről és közvítette a szakma felé

A ZSŰRIZÉSBEN RÉSZT VETTEK

  • Ádám Csaba (konyhafőnök, Olimpia)
  • Bernát Dániel (konyhafőnök, Rézkakas)
  • Bernáth József (kreatív séf)
  • Bicsár Attila (konyhafőnök, Sauska)
  • Cseh János (séf)
  • Horváth Szilveszter (konyhafőnök, La Maréda/Győr)
  • Litauszki Zsolt (konyhafőnök, Gundel)
  • Lutz Lajos (konyhafőnök/Pierrot)
  • Mogyorósi Gábor (konyhafőnök, Alabárdos)
  • Molnár B. Tamás (elnök, MGE)
  • O'Shea, Daniel (szakács)
  • Ordasi Krisztián (szakoktató, Kecskeméti Szakképzési Centrum)
  • Pesti István (konyhafőnök, Platán/Tata)
  • Sárközi Ákos (konyhafőnök, Borkonyha)
  • Takács Lajos (kreatív chef, Nem kacsa/Balatonfüred)
  • Vajda Pierre (szakíró)
  • Varjú Viktor (Vendéglő a Kisbíróhoz/Bock bisztró/executive chef)
  • Várvizi Péter (konyhafőnök, Larus)
  • Vidák Zoltán (kreatív chef)
  • Vomberg Frigyes (kreatív chef)
  • Zaletnyik Zoltán (szakoktató, Szinergia)

A közhasznú egyesület köszöni mindazok hozzájárulását, akik adójuk 1%-át az MGE céljaira utalták, hozzájárulásukat a jövőben is szívesen fogadjuk.

MAGYAR GASZTRONÓMIAI EGYESÜLET
1011 Budapest, Szilágyi Dezső tér 1.
Bankszámla: 11701004-20216348
Adószám: 18116375-2-41

tokfozelek-renato-img_9519.jpgTökfőzelék kovászos uborkával (Kovács Renátó étele)

A III. CZIFRAY-VERSENYKURZUS TÉMÁI VOLTAK

Selejtező

  • aranyszalagos minőségű beregi csirke töltve, természetes pecsenyelével, háromféle házi erjesztésű (fermentált) zöldséggel és tetszőleges pürével, egy negyedik zöldséget a helyszínen kell a versenyzőnek savanyítania

Első forduló

  • halleves édesvízi halból, fűszerpaprika nélkül
  • bő zsírban sült fánk töltve vagy mártogatóval

Második forduló

  • a zöldség arcai
  • tányérdesszert a szezon gyümölcseiből

Harmadik forduló

  • kacsa két fogásban

Negyedik forduló

  • kagyló
  • desszert tönkebúzából vagy tönkölyből vagy árpagyöngyből

Ötödik forduló

  • a koranyár alapanyagai
  • aranyszalagra jelölt tatai pisztráng tetszőleges környezetben

A Magyar Gasztronómiai Egyesület 2016 végén hirdette meg a III. Czifray-versenykurzust. A selejtezők után tizenhárman maradtak versenyben.

Az első selejtezőnapról szóló beszámoló ITT TALÁLHATÓ
A második selejtezőnapról szóló beszámoló ITT TALÁLHATÓ
A továbbjutottak névsora ITT TALÁLHATÓ
Az első forduló meghirdetett témái ITT TALÁLHATÓK.
Az első forduló utáni eredmények ITT TALÁLHATÓK
Az első forduló halételei ITT TALÁLHATÓK
Receptek az első forduló halételeiből ITT és ITT
Az első forduló fánkjai ITT TALÁLHATÓK
A második forduló meghirdetett témái ITT TALÁLHATÓK
A második forduló utáni eredmények ITT TALÁLHATÓK
A második forduló zöldségtányérjai ITT TALÁLHATÓK
A második forduló gyümölcstányérjai ITT TALÁLHATÓK
Receptek a második fordulóból ITT TALÁLHATÓK
A harmadik forduló meghirdetett témái ITT TALÁLHATÓK
A harmadik forduló beosztása ITT TALÁLHATÓ
A harmadik forduló kacsatányérjai ITT TALÁLHATÓK
A harmadik forduló eredménye ITT TALÁLHATÓ
A negyedik forduló feladatai ITT TALÁLHATÓK
A negyedik forduló eredményei ITT TALÁLHATÓK
A negyedik forduló tányérjai ITT TALÁLHATÓK
Az ötödik forduló feladatai ITT TALÁLHATÓK
Az ötödik forduló és az egész kurzus eredményei ITT TALÁLHATÓK

A bejegyzés trackback címe:

https://magyargasztronomiaiegyesulet.blog.hu/api/trackback/id/tr1914222273

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.