Magyar csapat győzött a tállyai BBQ-versenyen

2017. október 19. - MBTBD

10tallya-kgb-img_1784.jpgA KGB átveszi az összesített első díját

Ez volt az első pénzdíjas KCBS-verseny Magyarországon. A helyszín a tállyai Promenád park volt. A közönség szórakoztatását szolgáló fesztiválszínpad, sörcsapolás, Jack Daniels-kóstolás két lépéssel odébb, a 18. századi Maillot Kastély mellett kapott helyet, történelmi fák alatt. Ráadásul ez volt az év egyik legszebb őszi napja.

A négy kategóriás verseny első három helyezettje:

 • KGB (Katka-Gergő-BBQ) 686.8456 pont (Grand Champion, csapatkapitány Turanicz Gergely)
 • MISS PIGGY'S (Egyesült Királyság) 685.6112 pont (Reserve Champion)
 • BROS HOG (Olaszország) 682.2624 pont

Az első tízbe került további magyar csapatok:

 • Chefparade Főzőiskola (összesített negyedik hely)
 • Debrecz'N BBQ (összesített nyolcadik hely)

A legnagyobb kihívást jelentő marhaszegy kategóriában is magyar csapat végzett az első helyen:

 • SunCity BBQ Szeged

7tallya-plakat-img_1738.jpg

A részletes eredmények ITT találhatók

1zsurizes-elott-img_1681.jpgA zsűrizés előtti reggel

Több nagy múltú külföldi csapat érkezett kétkedéssel – attól tartottak, hogy a sok frissen képzett bíró és a helyi ízlés nem értékeli helyén a teljesítményüket. Az aggály eloszlott: a négy legnevesebb külföldi csapat az első tíz között végzett.

A magyar szervezők 10/10 pontot kaptak a KCBS-től, ami annyit jelent, hogy mindenben maximálisan megfeleltek a szabályoknak. Sőt, első rendezvényesként a legnagyobb részvételt sikerült elérni más helyszínekhez képest: 11 országból 40 csapat indult (a másutt megszokott 20-25-tel szemben).

5kastely-img_1696.jpgA kastély

A holland IQ BBQ volt a mezőny egyik legnevesebb csapata (Team of the Year 2016, illetve 3. helyezett az idei évben). A Richard Wagers (nemzetközileg elismert profi) nevével fémjelzett team jellemzően nem publikálja versenydobozai képét, de ezúttal kivételt tettek: Wagers meghatónak találta a magyarok kedvességét, a rendkívül vendégszerető versenyhangulatot.

Tudni kell, hogy profi BBQ-versenyzői körökben elég nagy a titkolózás a folyamatosan újított technológiák miatt. A sütőterületre sem szívesen engedik be a közönséget, a versenybírók pontozóasztalainál pedig végleg szigorúan tilos a fotózás.

Ezúttal azonban megkaptuk az IQ BBQ kategóriagyőztes lapockás dobozának fotóját ("pork"), amit önmagában is extra sikernek könyvelünk el. (A sertéslapocka követelményeit lásd ITT)

iq-pork-2017-vag.jpgAz IQ BBQ kategórianyertes sertéslapocka-doboza

Hasonlóan nagy nevű csapat a brit Miss Piggy's, a verseny összesített második helyezettje (csirkében és oldalasban is elsők lettek Tállyán). Ez volt a 76. versenyük, és a 14. ország, ahol versenyeztek.

14-angolok-miss-piggy-img_1766-miss-piggy.jpgA Miss Piggy's többször vonult ki a díjkiosztáson a színpadra

Az összesítetben első helyre került a KGB csapata (Katka és Gergő BBQ a velencei Tekergő Restaurant&Motelből). Ezzel eldőlt, hogy ők utazhatnak a BBQ világbajnoki döntőjének számító meghívásos Jack Daniels World Championship Barbecue versenyre az Egyesült Államokba, miután a KCBS ezt ajánlotta fel a Tállyán legjobban szereplő magyar csapatnak.

A KGB-csapat helyezései kategóriánként:

 • csirke: nyolcadik hely
 • sertésoldalas: második hely
 • lapocka: tizedik hely
 • marhaszegy: harmadik hely

kgb_oldalas_2_hely.jpgKGB-oldalas

A SZERVEZŐK

 • Adorjányi Máriusz: 2004-2009 között szakácsként dolgozott Londonban mint chef de partie, senior chef de partie (Clos Maggiore, Quaglino’s, The Rocket, Tom Ilic), megfordult Kaunasban (Bajorkiemis), Toulouse-ban (L’arome et le grain) is, közben rendszeresen részt vett a Magyar Gasztronómiai Egyesület Czifray-versenykurzusán (akkor is küldött anyagot, ha nem tudott eljönni személyesen). 2013 óta foglalkozik barbecue-val, jelenleg a BBQ Expedition vezetője, amely a BBQ Pit Box sütők fejlesztője és forgalmazója.

 • Németh Levente: két évtizedes felsővezetői tapasztalattal rendelkezik multinacionális cégeknél, shared service centereknél dolgozott változatos területeken. 2014 óta a barbecue szerelmese, jelenleg a rendezvényszervezésre szakosodott BBQ Network vezetője.

 • Team Nyárspolgár BBQ: a verseny segédcsapata. A magyar versenybarbecue-zás úttörői, 2017-ben háromszor is indultak pontszerő versenyen (Salzburg, Bécs, Szlovénia). Összetett eredményeik: 4/28, 7/20 and 5/25. Két trófeát szereztek: pork (sertéslapocka) kategóriában 3. hely (Salzburg); és az igen komoly presztízsű brisket (marhaszegy) kategóriában 1. hely Szlovéniában. Itt Levente és Máriusz mellett csapattag Kondákor Bálint, biztonságtechnikai szakember, emellett a Cseppenő Nyál Kalóz BBQ formáció alapítója és pitmastere.

A tállyai verseny KCBS védnökei, a verseny vezetői voltak: 
- Haymo Gutweniger (Dél-Tirol)
- Luca Famigli (Olaszország).

Szervező házigazda a Tállyáért Egyesület és az Oroszlános Borvendéglő: Márton Péter, Márton-Kováts Kriszta, Haraszti Ágnes, Szabó Péter, Demeter Adrienn.

9kozonseg-eredmenynel-2-img_1754.jpgDíjkiosztó a kastély mellett

Pontozás

„Ami itt bent van, az itt bent is marad” – jelzi a fővédnök nyomatékkel rögtön az elején. Ez annyit jelent, hogy senki nem fotózhat, nem telefonálhat, nem posztolhat semmit sehová, amíg le nem zárul a verseny.

A pontozás teljes mértékig névtelen. Minden asztalnál ül hat bíró, ezért kötelező minden versenydobozba minden húsrészből hat kóstolófalatot betenni. Egy körben általában 6 (vagy 7) dobozt kóstolnak a bírák az adott húsrészből.

A versenyhúsok egyforma versenydobozokban érkeznek meg az asztalra. Minden doboznak van egy háromjegyű azonosítószáma, amelyet kizárólag az adminisztrátorok tudnak a szavazócédulák begyűjése után a mindenkori csapathoz hozzárendelni. A bírák tehát sohasem tudhatják, melyik csapat húsát kóstolják, pontozás alatt nem beszélhetnek egymással. Minden asztalt vezetőbíró felügyel. Ő osztja ki a dobozokat és ő gyűjti be a szavazócédulákat.

Három szempontot kell lepontozni 9 pontos skálán: látvány, íz és állag. Összesítéskor a látvány 0,5600 az íz 2,2972, az állag 1,1428-as szorzót kap. Számítógépes rendszer dolgozza fel az adatokat.

13mariusz-szinpad-img_1752.jpgDíjkiosztó

A Kansas City BBQ Society júniusban érkezett meg Magyarországra, amikor Tállyán megtartották az első bíróképzést, gyakorlóverseny keretében. Kapcsolódó cikk: ITT

A júniusi sütő- és bíróképzésről készült videó

Az október tállyai versenyen a legjobb magyar pork (sertéslapocka) a Bp BARbq csapaté volt (a kategória negyedik helyezettje):

bpbarbq_pork_4_hely_legjobb_magyar_pork.jpgA negyedik helyezett sertéslapocka

A tállyai verseny hivatalos plakátja

plakat_resztvevokkel_uj.jpg

A versenybírák

tallya-bbq-blog_016.jpg

A Barktenders dobozai

Köszönetet mondunk még az olasz Barktenders csapatnak (összesített nyolcadik helyezés), akik rendkívül szép dobozokat készítettek és fényképet is küldtek róluk.

barktenders-csirke.jpgCsirkedoboz

barktenders-oldalas-22635432_10214166340342374_1191299956_n.jpgOldalas

barktenders-pork.jpgSertéslapocka (pork)

barkltenders-brisket.jpgMarhaszegy (brisket)

A bejegyzés trackback címe:

https://magyargasztronomiaiegyesulet.blog.hu/api/trackback/id/tr2714226095

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.