MGE-kirándulás Akasztóra

2017. szeptember 27. - MBTBD

akasztoi_ponty_img_4198.jpgAkasztói ponty (fotó: Bakcsy Árpád)

Köszönjük az érdeklődést, a létszám betelt, már csak várólistára tudunk felvenni érdeklődőket.

ARANYSZALAGOS AKASZTÓI SZIKIPONTY

A Magyar Gasztronómiai Egyesület látogatást szervez Akasztóra, az aranyszalagos Akasztói Szikiponty bemutatkozónapjára – a tavakhoz és a halascsárdába.

Időpont: 2017. november 5. (vasárnap)

Indulás: 9 órakor busszal, Budapestről. Gyülekezés 8:40-kor, az I. kerület, Lánchíd utca 5.sz. alatti Bortársasággal szemben lévő parkolóban (A Clark Ádám tér mellett). Érkezés Akasztóra körülbelül fél 11-kor, visszaindulás délután, hazaérkezés délután 6 óra körül.

Program: a tórendszer, a tartás és a feldolgozás bemutatása.

Ebéd: halászlé, túróscsusza.

Összköltség: 4000 Ft/fő, ami a helyszínen fizetendő.

Regisztrálni lehet a bitterad@gmail.com címen. Kérjük, hogy aki valamiért mégsem tud eljönni, regisztrálását legkésőbb november 2-ig mondja le.

Az MGE tagjain kívül szakmai érdeklődők jelentkezését is várjuk ( szakácsok, étteremtulajdonosok, keresedők).

akasztoi_08_halg_2_szp_1_i.png

halfej-leben_2729.jpg

Aranyszalagos Akasztói Szikiponty

2016-ban kapta meg az Aranyszalag tanúsító védjegyet a Magyar Gasztronómiai Egyesülettől.

Izmos húsú, kevéssé zsíros fajta, amúri vadpontyból és szarvasi fajtából tenyésztve. A genetikai előnyök azonban kizárólag megfelelő tartás mellett érvényesülnek: fontos a természeteshez hasonló életkörülmények biztosítása, tiszta víz, megfelelő halsűrűség, minimális takarmányozás, szikes talaj.

A takarmányozást jóval a vágás előtt leállítják, hogy tiszta átfolyó kútvízben fürdessék ki a halakat. A vágás a legkíméletesebb módszerrel zajlik, a hús a gyors hűtés következtében 1 órán belül eléri a 2°C-os maghőmérsékletet. A ponty minősége meggyőzte a legjobb magyar éttermeket; a Kulináris Örökség-díjas érsekcsanádi Rév csárdában is akasztói szikipontyból készül a halászos halászlé.

A bejegyzés trackback címe:

https://magyargasztronomiaiegyesulet.blog.hu/api/trackback/id/tr1414226753

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.