Mindennapi lelkünk

2017. augusztus 25. - MBTBD

kenyerlelke-a-zoldben-2-img_0010.jpg

kenyérkultúrát, ezen belül a pékképzést, a gabonákat és általában a kenyérről szóló tudást régóta érik komoly támadások, ezen belül Magyarország kiemelten veszélyeztetett terület. A Kenyérlelkét tekinthetjük barikádnak, mely barikádon már az ellenállók harmadik sütőversenye zajlott le. A verseny eredménye: „a kovász” dolgozik, és egyre többen táplálják.

zsuri-asztal-img_0236.jpgBagettzsűrizés a Kenyérlelkén

A négy kategória

  • I. fehér- és félbarna (70% finom búzaliszt tetszőleges más lisztekkel keverve)
  • II. teljes kiőrlésű (70% teljes kiőrlésű liszt tetszőleges más lisztekkel keverve)
  • III. bagett
  • IV. croissant

kenyerek-fentrol-img_0050.jpgAz I. kategória kenyerei a zsűri asztalán

Az I. és a II. kategóriában a kenyér lisztet, vizet és sót tartalmazhatott. Mást nem. Ebből egyenesen következik a természetes, azaz igazi kovász (liszt és víz) használata.

A bagettbe élesztős előtészta is kerülhetett (poolish), a croissant pedig tartalmazhatott az élesztőn túl tejet, tojást, vajat és cukrot (vagy mézet). Ezenkívül más hozzávaló nem volt megengedett. Részletes kiírás: ITT

tilla-jozsi-img_0007.jpgA verseny két főlelke: Till Attila és Vajda József

A délelőtti otthon sütők versenyének győztesei:

  • I. kategória: Thurányi Kata
  • II. kategória Sz. Kis Zoltán
  • III. kategória Hernádi Zsolt
  • IV. kategória Gyúrós János

zsuri-szekcio-img_0226.jpg

A hivatásosok győztesei

  • I. kategória: Artizán pékség
  • II. kategória: Pipacs pékség
  • III. kategória: Pékműhely
  • IV. kategória: G&D kézműves cukrászat és pékség

a-nyertesek-img-2017.jpgA pékségek nyertesei négy kategóriában

A zsűri

Két nemzetközileg elismert péktekintély is érkezett:

zsuri-amerikai-francia-tomi-img_0097.jpgVombeg Frigyes, Mike Zakowski, Christian Maurice, Molnár B. Tamás

A zsűri magyar tagjai:

  • Molnár B. Tamás zsűrielnök (a Magyar Gasztronómiai Egyesület alapítója)
  • Pesti István (Platán étterem/Tata)
  • Márkus György (borszakértő)
  • Rosenstein Róbert (Rosenstein étterem/Budapest)
  • Varjú Viktor (Vendéglő a kisbíróhoz/Budapest)
  • Vomberg Frigyes (a Magyar Gasztronómiai Egyesület elnökségi tagja)

szinpad-a-vegen-2-img_0339.jpgNégy oklevél az eredményhirdetésen

Az első két kategóriában évről évre egyre több a jó teljesítmény, a croissant-ok egyre felismerhetőbbek, a bagett még mindig a legnehezebb feladatnak tűnik. Tegyük hozzá, hogy a második két kategóriában kevesebb is a jelentkező. Ez ma Magyarországon még komoly kihívás.

Verseny és fesztivál

2017-re a Kenyérlelke a versenyen túl jó értelemben vett fesztivállá alakult. A szombati MOM-biopiac helyszínén a standokon lehetett kapni kenyeret és lisztet, az állóbüfé-kínálatban megjelent az Anyukám mondta húsos pizzakenyere és Beszálló bár füstölt lecsója sült császárhússal. Volt sör a Balkezestől (Hopster, Peeping Tom, Greyjoy), bor a Bortársaságtól (Káli Balázs olaszrizling, Béla és Bandi Sauvignon Blanc, Pálffy rozé, Günzer rozé, Márkvárt kadarka). A zenei programmal együtt nyárvégünnep lett a zöld gyepen.

A folytatásban további részletek kenyerekről és bagettekről – Mike Zakowski Budapesten tartott kenyér-workshopjáról

kozonseg-img_0004.jpg

Részlet a Besh o droM animációs előadásából:

A bejegyzés trackback címe:

https://magyargasztronomiaiegyesulet.blog.hu/api/trackback/id/tr8714226937

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.