III. Czifray-versenykurzus – feladatok az októberi harmadik fordulóra

2017. július 07. - MBTBD

mge_egyenesitett.jpg

Az októberi, harmadik forduló időpontja: 2017. október 1. vasárnap
Helyszín: Szinergia Szakiskola Taverna Tagintézménye, 1133 Budapest, Dráva utca 18-22. A versenyzők beosztását később írjuk ki.

A harmadik forduló témái

Kacsa két fogásban

A két fogás

  • lehet előétel-főétel párosítás; ez esetben az első tányér lehet pástétom, belsőségsaláta, kis ragu vagy más, a főétel pedig tartalmazza a szárnyas markánsan különböző húsrészeit, különböző technológiákkal elkészítve;

  • lehet főétel két fogásban – mintegy első és második kacsafogásként.

A garnírungban szerepeljen gyümölcs és/vagy mártás. A gyümölcs lehet szezonális vagy saját tartósítású. (A garnírungra már mostantól tanácsos odafigyelni, meg lehet kezdeni a tartósítást.)

Az ételeket 5 adagban kell tálalni (3 a zsürinek, 1 a konyhazsürinek, 1 a fotóra)

A versenyzőknek két és fél óra áll rendelkezésükre, másfél óra után tálalandó az első étel, egy órával később a második. A konyhai munkánál fontos szempont, mennyire töltik ki hasznos munkával a rendelkezésre álló időt. Elvárt az emelkedett bisztró- vagy csúcsgasztronómiai színvonal.

Kérjük a versenyzőket, hogy 2017. szeptember 21-ig küldjék meg ételeik pontos receptjét (szabatosan, többes szám első személyben), technológiai leírással, anyaghányaddal a bitterad@gmail.com címre. Ha az ételen az utolsó pillanatban változik valami, a módosított leírást legyenek szívesek legkésőbb a versenyre elhozni. Fotót nem szükséges küldeni.

A fordulóra a versenyzők behozhatnak

  • egy egész kacsát (esetlegesen egy kacsarészt előkészítve)
  • egy alaplevet (nem véglegesre sűrített mártást!)
  • egy saját maga által tartósított gyümölcsöt
  • olajakat, eceteket
  • fűszereket, fűszernövényeket
  • tisztítatlan friss gyümölcsöket. zöldségeket
  • szárított gyümölcsöket

A versenyzők kérhetnek konzultációt, illetve könyvtárnapot a Magyar Gasztronómiai Egyesülettől – időegyeztetés szintén a bitterad@gmail.com címen lehetséges.

Inspirációk

Különösen a francia konyha gazdag a kacsa-gyümölcs párosításokban. A legismertebbek: narancsos, meggyes (Montmorency), körtés, őszibarackos. Gordon Ramsay egressel, Sat Baines almával, mások szárított cseresznyével, málnával, fűszeres szilvával, mangóval, ananásszal tálalják. A tartósítás sokféle lehet – befőzés, szárítás, fermentálás, fagyasztás stb. Ihletet adhat a csatni és a relish műfaja is.

Kacsatémák a Bűvös Szakácson:

III. CZIFRAY-VERSENYKURZUS

A Magyar Gasztronómiai Egyesület 2016 végén hirdette meg a III. Czifray-versenykurzust. A selejtezők után tizenhárman maradtak versenyben.

Az első selejtezőnapról szóló beszámoló ITT TALÁLHATÓ
A második selejtezőnapról szóló beszámoló ITT TALÁLHATÓ
A továbbjutottak névsora ITT TALÁLHATÓ
Az első forduló meghirdetett témái ITT TALÁLHATÓK.
Az első forduló halételei ITT TALÁLHATÓK
Receptek az első forduló halételeiből ITT és ITT
Az első forduló fánkjai ITT TALÁLHATÓK
A második forduló meghirdetett témái ITT TALÁLHATÓK
A második forduló zöldségtányérjai ITT TALÁLHATÓK
A második forduló gyümölcstányérjai ITT TALÁLHATÓK
Receptek a második fordulóból ITT TALÁLHATÓK

A bejegyzés trackback címe:

https://magyargasztronomiaiegyesulet.blog.hu/api/trackback/id/tr5114228329

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.