Magyar Gasztronómiai Egyesület – közlemény

2016. június 06. - MBTBD

mge_egyenesitett.jpg

/2016. május 31-én tizenhárom aláíró bejelentette, hogy kilép a MGE-ből. Indoklásuk (rövidítve):

„Molnár B. Tamás MGE-elnök a Bocuse d’Or sikere által biztosított rivaldafényt kihasználva támadást intézett hasonló célkitűzésekkel létrejött gasztronómiai szervezetek ellen, ami visszatetsző, [...] különösen hogy a sikerhez vezető több évi munkából az MGE elnöke nem vette ki a részét”.

Sok különös dolog jelent meg a médiában is („tömeges kilépések az MGE-ből”, „polgáháború a gasztronómiában”, „szakadás a szakmában”, „Molnár B. Tamás háborút akar és nem fejlődést”, „az MGE mellett elvágtattak az események, hisz évek óta nem frissül a Facebook-oldala” és stb). Ennek kapcsán sok megkeresés érkezett az egyesülethez. Az összes felvetést értelmetlen külön-külön megválaszolni (némelyiket nem is ildomos).

Köztudott, hogy a sajtó egy része szereti a túlzó címeket, és nyilvánvalóan vannak néha izgalmi állapotok, melyek azonban hamar elmúlnak, és mindenki visszatér a dolgához.

Ezúton

  • Leszögezzük, hogy sem az MGE elnöke, sem az MGE tagjai nem intéztek támadást sem a Bocuse d’Or, sem "hasonló célkitűzésekkel létrejött gasztronómiai szervezetek ellen".
  • Sokan léptek ki most olyanok az MGE-ből, akik be sem léptek, avagy már jóval korábban kihátráltak az egyesület közösségéből, felhagytak az MGE céljait segítő közhasznú tevékenységekkel. Mindenki megkapta a ruhatárból a kalapját. Sajnáljuk a dolgot. Ők is azt írták, hogy sajnálják. Sok sikert kívánunk nekik.
  • Az MGE tehát – a sajtóban megjelent állításokkal ellentétben – nem „szakad”, nem „háborúzik”, nem „rombol” és végképp nem „ürült ki". Elbúcsúzott az aláíróktól, és változatlan célokkal folytatja tevékenységét.

Egyesületünk nem marketingvállalkozás, nem üzleti érdek alapján van jelen az étkezési kultúrában. Lobbinak is csak átvitt értelemben nevezi magát ("a minőség lobbijának").

Tagjaink és támogatóink – szakácsok, cukrászok, pékek, egyetemi tanárok, újságírók, civilek, étteremtulajdonosok, borászok, kertészek – önkéntesen járulnak hozzá az eltökélt építkezéshez. Ugyanazokat a célokat követjük tizenkét éve, 2004-es alapításunk óta.

Az MGE továbbra is minél több korszerű ismeretanyagot kíván közvetíteni a nagyközönség felé és egy olyan szakma felé, amely nagyon sokáig be volt zárva és zárkózva.

Eszközeink

  • szakácsversenyeinkkel (Czifray-kurzus és Hagyomány és Evolúció) segíteni kívánjuk mindazok szakmai fejlődését, akik ezt igénylik; több tucat szakácsnak biztosítottunk szakmai ösztöndíjat továbbképzésre, teremtettünk lehetőséget munkagyakorlatra a világ élvonalbeli éttermeiben.
  • szakkönyvek kiadásával 50-100 éves elmaradást akarunk behozni; 2016 szeptemberében jelenik meg gondozásunkban egy óriáshézagot pótló konyhatechnológiai kézikönyv: A főzés tudománya a szakmabeliek minden szintjéhez, de a szenvedélyes amatőrökhöz és a kultúrált háztartásokhoz is szól.
  • honlapunkon, a Bűvös Szakácson tíz éve egyedülálló szakmai és kulturális tudástárat építünk hagyományról és evolúcióról. Technológiai és alapanyag-rovattal, egyesületünk egyik tagja által kigyűjtött és rendszerezett recepttárral, alapanyagtesztekkel, konyhariportokkal.
  • erős célunk azoknak a „hősöknek” a segítése, akik korunk körülményei között vállalják a kompromisszummentes minőség előállítását; ezért alapítottuk a hiteles minőség tanúsítványát, Aranyszalag néven. Szeretnénk elérni, hogy e független tanúsítási rendszer feltételei beépüljenek a jogalkotásba is.

Az aláírók közleménye

kilepesi-nyilatkozat-13-alairoval.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://magyargasztronomiaiegyesulet.blog.hu/api/trackback/id/tr5414252789

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.