Az MGE barackpálinkatesztje

2014. június 19. - MBTBD

palinkak_2014_03_034.jpg

A Magyar Gasztronómiai Egyesület nemrégiben barackpálinktesztet tartott: az érzékszervi tesztelést két zsűri végezte, és ezt laboratóriumi vizsgálat előzte meg. A laborteszt két szempontja: methanol- és etilkarbamát-tartalom.

A pálinkákat Salamon Csaba MGE-tag vásárolta meg. Laborvizsgálat előtt közjegyző töltötte át a sértetlen zárjegyes mintákat a laboratórium vevőpoharaiba, majd a közjegyző vitte át a laboratóriumba is. Ott hivatalosan átvették, és elvégezték a vizsgálatot.

Az érzékszervi teszt idején a laborvizsgálatok eredménye a kóstolók számára nem volt ismert: a közjegyzőnél volt letétben. Az MGE rendelkezik ugyanakkor, ugyanott vásárolt kontrollüvegekkel.

Az érzékszervi pontozás húszpontos rendszerű (ezen belül árnyalatnyit különbözik a GaultMillau Magyarország étteremkalauz pontértékeitől):

  • 10 pont alatt: nagyon gyenge, fogyasztásra nem ajánlható, élvezeti értéke nincs
  • 10-12 pont között: pálinkák számos hibával
  • 13-14 pont között: megfelelőtől a jóig, élvezeti értékkel bíró pálinkák
  • 15-től felfelé: nagyon jótól a kiemelkedőig

Az alábbi eredmények a két tesztelőcsoport összesített pontszámát mutatják.

Zsűritagok

1.sz zsűri: dr. Panyik Gáborné egyetemi adjunktus, dr. Fogarasi Attila és Kovács Attila Phd. hallgató (mindhárman a Corvinus Egyetem, Élelmiszertudományi Kar, Sör- és Szeszipari tanszék munkatásai), Csíki Sándor (biológus, Food and Wine), Molnár B. Tamás (főszerkesztő, GaultMillau Magyarország)

2.sz. zsűri: Menyhárt Antal (Alabárdos, amatőr pálinkafőző), Salamon Csaba (közgazdász, MGE), Tényi Tamás (sommelier), Takács Lajos (séf, Lacipecsenye)

Elsősorban könnyen hozzáférhető barackpálinkákat teszteltünk, amelyek kereskedelmi főzdéktől származnak: részben közismert nevek, részben jónak gondolt, részben nagy mennyiségben forgalmazott termékek. Volt még két kakukktojás: egy megtévesztő nevű szeszes ital, ami valójában nem pálinka („fütyülős barack”) és egy országos kereskedelmi lánc akciós ajánlatban kínált ágyas szilvapálinkája.

Kiváló és jó

palinka1.jpg

A pálinkák, amelyek az érzékszervi teszten egyértelműen a nagyon jó és a kiváló kategóriába estek a zsűritagok összesített értékelése alapján:

  • Márton és lányai magyar kajszi: friss, kissé mandulás és lekváros barackillat, ízben szép hosszú (17 pont)
  • Bestillo gönci barack: közepesen intenzív barackillat, ízben szép hosszú baracklecsengés (16 pont)
  • Agárdi: friss és üde barackillat, kissé fanyar-kesernyésbe hajló utóíz (15 pont)
  • Kisrét Árpád: édeskés, visszafogott illat, szép üde íz (15 pont)
  • Tarpa manufaktúra: friss illat, közepesen intenzív íz (15 pont) (laborteszt eredménye szerint 1220g/hl a methanol, ami a határérték fölött van, de még a mérési hibahatáron belül)

Pálinkák hibákkal és erényekkel

palinka2.jpg

  • Madaras: illatban nem túl gazdag, ízben sem intenzív, de összességében harmonikus (14 pont)
  • Gyulai: visszafogott illat és íz (13 pont)
  • Bükkaranyos Pelle Párlat: fanyarkás illat, ízében némi utópárlat jelenik meg (13 pont)

Pálinkák hibákkal

palinka3.jpg

  • Zsindelyes, fahordóban érlelt kajszi: gyenge illat, ízben kesernyésség (12 pont)
  • Panyolai: diszharmonikus illat (barack, mandula, paprika), ízben karcos (11 pont)
  • Zwack Kecskeméti hírös: visszafogott illat, benne zöldes éretlenség, mandulásság, ízében határozott utópárlat (11 pont)
  • Rézangyal: oldószeres illat, keserű, kajszijelleg nem észlelhető (10 pont)
  • Győri Szesz Hortobágyi Betyár: vékony, fáradt, kesernyés utóíz, büntetésben lévő betyároknak (10 pont)
  • Békési Disznótoros (50%): kevés illat, kellemetlen, keserű íz, némely zsűritagot régi idők házi pálinkáira emlékezteti (10 pont)

Egészségre nem ártalmas, de érzékszervi teszt alapján fogyasztásra nem javasolt (némely laboreredmény aggályos)

palinka4.jpg

  • Törley, Szent István Korona: illata nem kifejezően gyümölcsös, inkább egyfajta tejkaramellás hatás jelenik meg, ízében furcsa, idegen, penészre emlékeztető vonulat (10 pont alatt) (etilkarbamát-tartalma 4,2mg/l; az ajánlás Magyarországon egyelőre 1 mg/l, ezt az EU előírásként be akarja vezetni; vannak olyan országok, például Japán, az Egyesült Államok, ahol ennél is alacsonyabb határérték a megengedett)
  • Békési: jellegtelen illat, kozmás íz (10 pont alatt)
  • Miskolci Likőr, Prekopp, Gönci barack: csak sejlik a barack, jól kivehető elő- és utópárlat (10 pont alatt)
  • Győri Szesz, Hédervári: ízében idegen anyag sejlik fel (10 pont alatt) (túl alacsony a methanol 76,25g/hl, ami arra utal, hogy nem gyümölcsből készült szesz került bele)
  • Zsindelyes: intenzív előpárlat és intenzív utópárlat, teljességgel értékelhetetlen (10 pont alatt) (a teszt legalacsonyabb pontszáma)

Két kakukktojás:

palinka5.jpg

  • Egy ismert szupermarketlánc ajánlatából az Ágyas Szilvapálinka: intenzíven elő- és utópárlatos íz (10 pont alatt)
  • „Fütyülős”: barackpálinkát sejtető név, illatában és ízében petróleum, senkinek nem ajánlható, még annak sem, aki nem törődik az ízzel, kizárólag az alkohol hatását keresi (10 pont alatt)

folytatása következik

A bejegyzés trackback címe:

https://magyargasztronomiaiegyesulet.blog.hu/api/trackback/id/tr3414230925

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.