Nyelv előfőzve behozható, pofa nem (Hagyomány és Evolúció, szolg. közl.)

2013. szeptember 30. - MBTBD

A Magyar Gasztronómiai Egyesület október 26-27-én rendezi az Hagyomány és Evolúció szakácsverseny döntőjét. A versenyzők sorrendje és a részletes kiírás ebben a közleményben olvasható.

A H&E versenyszabályzata a Bocuse d'Or szabályai alapján készült. Ez a szabályrendszer nem minden pontján egyértelmű, a résztvevők sok kérdést tettek fel bizonyos részletekről. Néhányat ezek közül megpróbálunk tisztázni.

A kiírásban szerepel az a kitétel, hogy „marinált” zöldség bevihető. Marinált zöldségen a következő értendő: olyan konzervált, tartósított alaptermék, amelyek előkészítettsége nem sajátosan, célzottan a versenyt szolgálja (savanyított gyöngyhagyma egészben, cornichon egyben, olajban eltett szárított paradicsom stb.)

Behozható aszalt gyümölcs és zöldség, behozható szárított fűszernövény is. Nem hozható be csipsz vagy liofilizált (fagyasztva szárított) termék.

A lényeg: sok minden behozható, de nem ez a fontos. Nem a csipszre kell koncentrálni, hanem a pecsenyelére.

A zsűri elsősorban az "élő" kézi munkát díjazza, és azt, hogy ki mennyire használja ki a rendelkezésére álló időt.

A cél az, hogy minél több munkaigényes elem készüljön el a helyszínen. A verseny szellemét kell tiszteletben tartani, és aki ezt a szellemet sérti meg, annak pontlevonás jár a zsűri közmegygezése alapján. Ez így történik Lyonban is.

Utoljára a finnek péládul leveleire szedett kelbimbót vittek be, ezért pontlevonást kaptak. A kelbimbót a helyszínen kell szétszedni.

Ami a húsokat illeti: nyelv előfőzve behozható, pofa nem. Ez így volt a selejtezőn is.

A bejegyzés trackback címe:

https://magyargasztronomiaiegyesulet.blog.hu/api/trackback/id/tr1614233313

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.