A MGE meghirdeti az új Hagyomány és Evolúció szakácsverenyt

2013. július 10. - MBTBD

labos-hagyev-kirchberger-gaultmillau_00008059.jpgFotó: Helge Kirchberger, Red Bull Hangar-7

A Magyar Gasztronómiai Egyesület meghirdeti az új Hagyomány és Evolúciót

A Magyar Gasztronómiai Egyesület 2013 újra kiírta a Hagyomány és Evolúció szakácsversenyt.

Az ötödik H&E két fordulóból áll.

– a selejtezőn (2013. szeptember 15. és szeptember 22.) összesen huszonnégy (az időpont utólag változott),
– a döntőben (2013. október 27.) összesen tizenkét szakács vehet részt, ebből az MGE két zöld kártyát tart fent korábbi Hagyomány és Evolúció első és második helyezettjei számára.

A H&E döntő első hat helyezettje ezután lehetőséget kap arra, hogy részt vegyen a 2014 márciusában tartandó magyarországi Bocuse d'Or selejtezőn. Mely selejtező első helyezettje képviseli majd Magyarországot 2014 májusában az Bocuse d'Or európai selejtezőjében.

A Hagyomány és Evolúció selejtezői

Időpont: 2013. szeptember 15. (vasárnap) és 22. (vasárnap), a két selejtezőn 2 x 12 szakács vehet részt.

Helyszín: Gundel Károly Iskola 1097 Budapest, Ecseri út 7.

Téma: malac/sertés

Az alábbi húskategóriákból legalább kettőt kötelező használni, mindegyikből egy elemet kell kiválasztani. Lehetséges azonban akár mind a négy kategóriából is egyet-egyet választani.

  1. pofa vagy toka
    B. szűz, karaj, tarja vagy oldalas
    C. farok, köröm, fül (előfőzve, kicsontozva, de nem feldarabolva)
    D. császárhús

Példa a lehetséges döntésekre: pofa és farok; szűz és köröm; császárhús, toka és tarja (például terrinnek); karaj és köröm. Mindez bármilyen módon elkészíthető, amit a szakács megfelelőnek tart.

Kötelező még legalább egy belsőség használata. (Ez szabadon választott, lehet egy vagy több, és lehet a garnírung része is.)

Kötelező végül legalább 2 garnírung és mártás tálalása.

Az ételt 4 adagban, tányéron kell tálalni (ebből egy adag fotózásra).
A selejtezőben 2,5 óra áll rendelkezésre az ételkészítésre, a főzés 10 perces csúszásokkal indul.

Be lehet vinni: alapleveket. Ebbe beleértendő a centrifugált vagy csepegtetett gyümölcs-/zöldséglé, aromatizált olaj/ecet. Kész mártást nem lehet bevinni a versenyhelyszínre.

Bevihető tisztított, de még nem darabolt zöldség. A tisztítást ajánlatos közvetlenül a verseny előtt végezni.

A Gundel iskola tanulói logisztikai segítséget fognak nyújtani.

A H&E döntője

Időpont: 2013. október 27.

Helyszín: Metró vevőakadémia (a helyszín még változhat)

A döntőn 12 szakács vehet részt.

4,5 óra áll rendelkezésre az ételkészítésre, mert két ételt kell készíteni 6 személyre. A főzés 10 perces csúszásokkal indul. Az ételt 6 adagban, tányéron kell tálalni (ebből egy adag fotózásra).

Témák: hús és hal

A hús megegyezik a selejtező témájával.

A haltányér kötelező alapanyagai: lazacfilé és jakabkagyló

Kötelező 2 garnírung és legalább egyféle mártás tálalása.

Be lehet vinni: alapleveket. Ebbe beleértendő a centrifugált vagy csepegtetett gyümölcs-/zöldséglé, aromatizált olaj/ecet. Kész mártást nem lehet bevinni a versenyhelyszínre.

Bevihető tisztított, de még nem darabolt zöldség. A tisztítást ajánlatos közvetlenül a verseny előtt végezni. Logisztikai segítség rendelkezésre áll.

Pályázás

A pályázatokat 2013. szeptember 6-ig kérjük beküldeni
a bittera@buvosszakacs.hu címre

A pályázatnak tartalmaznia kell:

  • az étel receptjét technológiákkal és fényképpel
  • szakmai önéletrajzot e-mail címmel, telefonszámmal, címmel

A zsűri összetételét később írjuk ki.

Jeleznénk még, hogy a zsűri a konyhai munka tisztaságát, rendezettségét, fegyelmezettségét is pontozni fogja.

A bejegyzés trackback címe:

https://magyargasztronomiaiegyesulet.blog.hu/api/trackback/id/tr1014230133

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.